Cara Membuat Cupcake Paling Mudah Dan Enak


Cupcake – atau dalam bahasa “Kek cawan” comel yang menjadi trend kegilaan suri rumah hari ini. Bukan sahaja enak dimakan, tetapi ramai anak-anak dara dan suri rumah teringin  sangat nak belajar cara membuat cupcake yang comel dan sedap. 

Kini, Selain daripada Kek Coklat Moist Kukus yang lazat, ramai juga surirumah sepenuh masa yang telah mula mengorak langkah menceburkan diri dalam bisnes cupcake secara online dari rumah. 

Tahukah anda kebanyakan perniagaan Cupcake dari rumah atau secara online sangat-sangat MENGUNTUNGKAN dan LUMAYAN!!  Persoalannya Mengapa?? 
  1. Anda tidak perlu membayar sewa premis
  2. Tiada sebarang kos pemasaran dikenakan
  3. Tidak perlu peralatan yang mahal kerana kebanyakkannya boleh didapati dari rumah.
  4. Pemasaran melalui Facebook yang berkesan membolehkan anda terima pelanggan tanpa henti.
  5. Permintaan sentiasa ada kerana setiap bulan pasti ada orang yang akan melangsungkan majlis keraian seperti majlis harijadi, perkahwinan dll. 
Adakah anda tahu bagaimana nak hasilkan Cupcakes kukus yang sedap dan comel?

Untuk mendapatkan hasil yang MANTOP 3 langkah perlu dititikberatkan bagi mendapatkan hasil cupcake yang sedap dan comel. 
  • Resepi – tentulah resepi cupcakes diperlukan dan kebiasaannya resepi yang digunakan hampir sama dengan cake biasa. Yang menjadi perbezaannya adalah bekas acuan kerana adunan cake akan dimasukkan ke dalam bekas-bekas kecil sebelum di bakar menggunakan ketuhar a.k.a oven
  • Icing atau krim putar – Tanpa kedua-dua pemanis ini membuatkan cupcake anda kelihatan tidak manis dan biasa-biasa sahaja dalam bahasa mudah ia kelihatan hodoh dan tidak sedap. Hihi..
  • Hiasan – Disinilah kekuatan utama cupcake anda. Kalau sedap macam mana sekalipun tanpa hiasan atau dekorasi, cupcake anda tiada daya penarik. Mungkin anda mahukan untuk membuat rainbow cupcake tetapi tiada idea untuk menghiasnya. Jadi di sinilah anda perlu mempelajari teknik-teknik mendekorasi cupcake anda supaya ia kelihatan comel dan mengiurkan untuk dimakan. 

Diluar sana, ada pelbagai kelas-kelas memasak yang mengajar cara-cara membuat dekorasi cupcakes namun anda perlu tahu yuran yang dikenakan bukanlah murah kerana ilmu yang diajar sukar untuk diperolehi. 

Sekiranya anda tiada buget yang besar, usah bimbang kerana panduan membuat cupcake dari puan Shida boleh membantu anda untuk mengajar teknik-teknik dekorasi cupcake. 

Melalui panduan cupcakes, anda akan diajar kaedah lengkap bagaimana membuat cupcake dari awal meliputi resepi cupcake, langkah penyediaan icing yang sedap dan teknik-teknik membuat dekorasi cupcake agar kelihatan gebu, menawan dan menggiurkan. 

Harus diingat panduan ini berbentuk video dan sekiranya anda tidak faham anda boleh mainkannya berulang kali sehingga mahir.

Sekiranya anda sudah bersedia yaya syorkan anda dapatkan segera panduan video membuat cupcake dari Pn Shida.Blog yaya Updated at: 5:28 PTG

0 comments:

Catat Ulasan

E-mail Newsletter

Dapatkan Info terkini Terus ke Inbox email Anda