Jom Aktifkan Mykad

Jom Aktifkan Mykad – Peluang baik ini adalah terbuka kepada sesiapa sahaja wargannegara Malaysia yang merupakan pemegang Mykad yang sah. Pendaftarannya pengaktifan Mykad adalah percuma maksudnya tiada sebarang modal perlu dikeluarkan untuk mengaktifkannya.

Sebelum itu mari kita kenali Mykad terlebih dahulu.



# Kenali Apa itu Mykad


Mykad merupakan sekeping kad pengenalan pintar bewarna biru yang menggantikan kad pengenalan jenis laminate lama yang mana penggunaannya telah diperluas di seluruh Malaysia. Kita bertuah kerana Malaysia adalah satu-satunya negara pertama di dunia yang menggunakan teknologi penggabungan cip dan biometrik kad pengenalan dan passport dalam satu masa yang mana tujuannya adalah untuk meningkatkan keselamatan dan juga dapat menentukan kesahihan pemiliknya. Pada September 2001, secara rasminya Mykad telah dilancarkan.

Takukah anda bahawa perkataan “Mykad” ini sebenarnya membawa makna yang tersendiri. Ia adalah cantuman daripada dua patah perkataan iaitu “My” dan "kad". Perkataan "my" membawa pengertian code negara bagi Malaysia dan perkataan “Kad” membawa makna “kad akuan diri”.


# Fungsi yang Mykad yang perlu kita tahu


Selain kegunaannya sebagai pengenalan diri, Mykad juga mempunyai kelebihan iaitu mampu untuk menyimpan data dan maklumat diri kita di dala satu cip mikro pemproses dan ingatan EEPROM berkapasiti 32k/64k. Pada awalnya ia lebih dikenali dengan nama Kad Pintar Pelbagai guna Kerajaan kerana kebanyakan fungsinya adalah untuk urusan rekod dan sebagai pemudah cara dalam urusan dengan pihak kerajaan. Kini, terdapat lebih kurang 50 aplikasi yang digabungkan bagi meluaskan fungsi penggunaan Mykad.

Aplikasi Mykad yang ke 50 ini adalah dikenali dengan AJ-Aplikasi Mykad dimana kita sebagai pengguna berpeluang mengumpul mata ganjaran dan boleh menebus kembali dalam bentuk hadiah disamping mampu untuk menjana pendapata secara pasif.

Namun begitu untuk membolehkan aplikasi ini berfungsi dengan baik, Mykad ini perlulah diaktifkan terlebih dahulu sebelum ia boleh digunakan. Pelbagai kelebihan dapat dinikmati dengan mengaktifkan mykad. Kita berpeluang untuk memperolehi hadiah melalui mata ganjaran yang terkumpul melalui setiap pembelian yang dibuat. Menarik bukan?


Ini adalah satu penghormatan kepada rakyat Malaysia kerana diberi peluang-peluang sebegini seperti di negara-negara maju. 

Adakah anda ketahui bahawa Mykad ini mempunyai pelbagai kegunaan dan kelebihannya?

Terdapat lebih kurang 50 aplikasi Mykad yang boleh digunakan untuk urusan di JPN, JPJ, Jabatan Imigresen, Touch n GO dan pelbagai lagi. Dan salah satunya adalah melalui program Mykad Smart Shopper. Ia adalah aplikasi ke 50 bagi penggunaan Mykad yang telahpun dibangunkan.

Terbaru, anda boleh mengaktifkan Mykad ini secara dalam talian sahaja bagi menukar kegunaan biasa kepada kad diskaun dan kad ganjaran tanpa anda perlu berjumpa dengan mana-mana ejen Smart Shopper berdaftar. Kini, lebih daripada 400,000 pemegang Mykad di Malaysia telah pun mengaktifkan mykad untuk menikmati rebat dan ganjaran.


# Kenali MyKad Smart Shopper


Sekadar pengetahuan am, Malaysia adalah Negara ASEAN yang pertama yang melaksanakan projek JOM AKTIFKAN MYKAD di bawah program Mykad Smart Shopper (MSSP).

Program ini dibangun serta diuruskan oleh syarikat tempatan I Synergy Universal Sdn Bhd. Jadi program MSSP ini merupakah salah satu daripada program di bawah rangkaian Affiliate Junction. Projek ini mendapat sokongan penuh daripada Jabatan Pendaftaran Negara dan juga MDeC (Multemedia Development Corporation)

Program ini adalah suatu program peruncitan yang memberi dan menawarkan diskaun kepada pengguna yang berbelanja menggunakan Mykad dan juga peruncit yang menyertai program ini. Pedaftaran dan pengaktifannya adalah percuma dan semua rakyat Malaysia yang memiliki Mykad adalah layak untuk menyertai program ini melalui Affiliate junction atau agensi yang diberi kuasa.

Apa yang perlu dilakukan adalah anda perlu mendaftarkan untuk mengaktikan Mykad dan selepas itu bolehlah menikmati diskaun runcit pada kadar intimewa di bawah syarikat yang berdaftar dengan program ini.

Untuk setiap RM1 yang anda belanjakan di bawah projek Jom Aktifkan Mykad ini anda akan memperolehi 1 point dan point ini boleh ditebus dari Affiliate Juction.


# Apa yang perlu dilakukan selepas Aktifkan Mykad


Kita boleh mula berbelanja di kedai-kedai terpilih yang menyertai program ini untuk menikmati diskaun. Dalam masa yang sama, disamping berbelanja kita juga dapat mengumpul mata ganjaran dan berpeluang untuk menebus hadiah yang telah ditetap oleh pihak syarikat. Ajak kawan-kawan, kita Jom Aktifkan Mykad kerana kelebihan di tangan anda..


# Apakah senarai kedai-kedai terpilih dalam program Mykad Smart Shopper?


Untuk ketahui senarai premis terpilih yang telah menyertai program ini kita boleh semak melalui aplikasi smartphone. Hanya install aplikasi Mykad Smart Shopper di dalam smartphone tak kira sama ada google app, App store di sana terdapat ratusan premis perniagaan yang menawarkan peluang untuk membeli belah. Anda boleh muat turun Aplikasi itu sekarang jua.


# Apakah kelebihan sertai Program "JOM AKTIFKAN MYKAD" SMART SHOPPER ini?


Mungkin anda masih tertanya-tanya apakah sebenarnya kelebihan yang akan diperolehi apabila menyertai program aplikasi Mykad Smart Shopper ini. Yaya senaraikan beberapa kelebihan mengaktifkan Mykad dalam program ini :
  • Pengaktifan MyKad adalah PERCUMA seumur hidup tanpa sebarang annual Fee
  • Tidak perlu mendaftar kad tambahan yang pastinya akan menyesakkan dompet anda. Segalanya dengan mykad sahaja
  • Dapat mata ganjaran yang tiada tempoh luput
  • Anda berpeluang tebus hadiah daripada pihak syarikat berdasarkan mata ganjaran yang  terkumpul ketika berbelanja. Menarik bukan? 
  • Aplikasi Mykad Smart shopper melalui IPAD, Iphone dan Smartphone disokong dengan sistem GPS, dapat memberi panduan, maklumat dan lokasi tepat setiap premis yang terlibat.

Sekadar makluman, Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper merupakan satu program runcit  yang diuruskan secara persendirian bertujuan menawarkan diskaun dan ganjaran kepada pembeli.

Program ini dimiliki sepenuhnya oleh syarikat I Synergy Universal Holding Sdn Bhd (ISU) dan boleh digunakan secara percuma untuk semua rakyat Malaysia asalkan mempunyai MyKad yang sah.

Perlu difahami dengan jelas, tiada sebarang perkongsian atau perniagaan usaha sama komersial antara ISU dan mana-mana pihak ketiga Organisasi, Persatuan, NGO, atau Pihak Berkuasa Kerajaan di dalam projek ini.

Sekiranya mempunyai sebarang kemyuskilan atau persoalan sila hubungi hotline program MSS ini di 1800-88-6925 (MYAJ) atau email: info@aj.my

Menarik bukan... Jom Aktifkan Mykad sekarang

Tapi Bagaimana caranya?

Mungkin pautan aktifmykad dapat membantu anda bagaimana untuk aktifkan Mykad menjadi kad Diskaun secara percuma.

Contest ini dianjurkan oleh Blog Coretan Anuar ditaja oleh aktifmykad.com

Nota: Program Mykad Smart Shopper ini amat sesuai kepada isteri dan suami yang kaki belanja dan shopping. Pastikan mykad anda disimpan dengan baik dan jangan sesekali membenarkan orang lain menyimpan mykad anda. Bila sudah faham apa lagi. Jom kita hebah-hebahkan kepada rakan-rakan dan saudara mara untuk aktifkan Mykad sekarang juga. 


Blog yaya Updated at: 7:14 PTG

41 comments:

  1. Moh la kite.. Jom beramai-ramai daftar kat AJ-Aplikasi untuk Aktifkan Mykad.. rugi pulok teman rase..

    BalasPadam
  2. tak perlu ragu lagi Jom Aktifkan Mykad untuk menikmati keistimewaan kad diskaun dan kad ganjaran

    BalasPadam
  3. Jom aktifkan terutamanya orang suka bershopping. sambil shopping sambil dapat diskaun sambil dapat mata ganjaran sambil dapat hadiah... heheh

    BalasPadam
  4. tak perlu bayar untuk aktifkan. Jom aktifkan Mykad, percuma je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jadi agen sahaja kena bayar.. Boleh tambah side income

      Padam
  5. lai..lai..lai.. mari kita aktifkan Mykad sekarang kawan..jom lah

    BalasPadam
  6. Mesti ramai yang nak cuba ni..

    BalasPadam
  7. kalau dah aktifkan Mykad,memang best la..pegi shopping, dapat diskaun plak tu, siapa tak mahu kan

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. Rugi kan.. Jom ajak adik beradik Aktifkan Mykad kita

      Padam
  9. maklumat yg lengkap.. semoga berjaya dalam contest ini.. kak suka baca blog ni.. jemput blogwalking yr..

    BalasPadam
  10. Jom aktifkan mykad.. rugi sapa lepaskan peluang ni...

    BalasPadam
  11. jom reramai aktifkan mykad pastu kutip diskaun dan kutip mata ganjoran...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menarik tu..bolehlah Aktifkan Mykad cepat.

      Padam
  12. Untuk pengetahuan semua, pengaktifan mykad boleh dilakukan secara SENDIRI dengan hanya klik pada pautan ini dan isi borang secara online --> DISINI

    BalasPadam
  13. okeh.

    kena aktifkan gak la lepas ni..hmm..

    BalasPadam
  14. wahh menarik nie...smua info cukup...

    BalasPadam
  15. Salam..... Jom Aktifkan Mykad dengan mendaftar secara percuma. Semoga berjaya....


    Jom Baca Entri Berkaitan:

    Contest SEO - Jom Aktifkan Mykad

    BalasPadam
  16. semoga berjaya dalam contest ini. Baca lagi entri berkaitan : Jom aktifkan mykad

    BalasPadam
  17. semoga berjaya jugak yaya dalam contest Jom Aktifkan Mykad ni ye ;)

    BalasPadam
  18. singgah sini dari segmen yg sama, semoga berjaya :)

    Jom Aktifkan Mykad

    BalasPadam
  19. singgah dari contest yang sama juga.. moga berjaya :) http://www.jiwarosak.com/jom-aktifkan-mykad/

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum... lengkap sekali penerangannya!
    Semoga berjaya dalam contest jom aktifkan mykad ini ya!... :)

    BalasPadam
  21. wah ramainya yang nak aktifkan mykad lepas nie...

    gud luck Sis

    jemput singgah - www.bakul2011.com

    BalasPadam
  22. Memang lengkap entri awak ni untuk orang dapatkan maklumat pasal MyKad Smart Shopper. InsyaAllah nak join program jom aktifkan mykad ni jugak.

    BalasPadam
  23. Salam buat anda..... saya datang lagi untuk menyokong penyertaan anda dalam contest ini. Saya doakan agar anda berjaya. Insya Allah.....

    Jom baca entri berkaitan:
    Contest SEO - Jom Aktifkan Mykad

    BalasPadam
  24. Salam buat Yaya.... arikel yang amat lengkap dan menarik. Semoga berjaya....

    Jom baca entri berkaitan:
    Jom Aktifkan Mykad


    BalasPadam
  25. goodluck Yaya . jom singgah entri saya :)

    http://www.blogparihh.com/2015/01/jom-aktifkan-mykad.html

    BalasPadam
  26. Makin ramai nampaknya yang sedang mencuba teknik backlink dalam komen untuk Jom Aktifkan MyKad ni ...

    BalasPadam
  27. Makin ramai yang join contest seo Jom Aktifkan Mykad. Moga entri berada dikedudukan yang baik.

    BalasPadam
  28. Semoga berjaya dalam contest : Jom Aktifkan Mykad Seminggu je lagi kan...hurmm

    ikhlas

    www.bakul2011.com

    BalasPadam
  29. Semoga berjaya dengan contest SEO Jom kunjungi entri berkaitan:
    Jom Aktifkan Mykad

    BalasPadam
  30. Contest dah di penghujung, good luck!

    BalasPadam
  31. Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

    BalasPadam
  32. I have been browsing internet for more than three hours today since morning, yet I didn’t found any interesting article like this which provides knowledge. Thank You.

    BalasPadam

E-mail Newsletter

Dapatkan Info terkini Terus ke Inbox email Anda