5 Penyebab Kurang Keyakinan Diri

Pernah tak apabila setiap kali bagun tidur anda memikirkan masalah bagaimana nak hadapi hari hari seterusnya dengan penuh tekanan? Kebiasaannya situasi ini seringkali berlaku apabila wujudnya konflik dalam diri anda selain tekanan orang disekeliling anda..

Ia kerapkali menghantui kepada wanita berbanding lelaki dan masalah ini seharusnya tidak berlaku lebih lebih lagi apabila ia melibatkan isu moral dan keyakinan diri. Cuma disini Yaya boleh senaraikan 5 penyebab utama kepada mudahnya hilang keyakinan diri terutama melibatkan masalah personality dan ketrampilan diri.

Penyebab pertama :
Nafas berbau yang tidak menyenangkan


Masalah ini adalah masalah umum yang banyak menghantui diri kita. Permulaan hari awal pagi di tempat kerja seharusnya berjalan dengan baik dan positif dan bukannya melalui persepsi negative orang disekeliling terhadap anda disebabkan masalah nafas berbau. Mungkin ia disebabkan karies gigi, resdung ataupun sistem penghadaman anda tidak baik. Yaya sarankan anda cuba untuk amalkan meminum secawab the hijau dicampur dengan daun pudina dan bukan teh hijau siam. Sedikit sebanyak masalah nafas berbau ini akan dapat dikurangkan selain dapat meningkatkan mood anda. 

Penyebab kedua :
Berat Badan Yang Berlebihan / Obesiti

Tiada siapa di dunia ini yang mahu dilahirkan dalam keadaan GEMUK!. Kita seringkali beralasan tidak mempunyai masa yang cukup kerana bekerja lebih daripada 8 jam sehari dan alasan demi alasan kita berikan pada diri sendiri hingga masa lalu terbuang begitu sahaja tanpa memberikan ganjaran kepada kesihatan diri. Auh! Buang sikap sering memberi alasan untuk tidak bersenam. Apa yang penting, kita tidak mahu usia tua kita habiskan dengan temujanji doctor dan berehat di katil hospital. 

Penyebab ketiga:
Masalah Badan cepat berpeluh


Usah kita mengambil sikap acuh dengan masalah badan cepat berpeluh. Ini pastinya akan memberi ketidak selesaan kepada orang sekeliling anda. Jika anda adalah di kalangan mereka yang cepat berpeluh pastikan anda memilih pakaian yang diperbuat daripada kain cotton yang berkualiti. Elakkan memakai pakaian yang sama berulang kali kerana akan memberi ketidak selesaan bau kepada orang disekeliling anda. 

Penyebab keempat:
Badan cepat Berbau


Disebabkan anda mempunyai masalah badan berpeluh tidak dapat dipisahkan dengan masalah bau daripada badan. Masalah ini juga menghantui mereka yang mempunyai masalah obesiti atau kegemukan kerana selepas bersenam atau meminum the hijau sekalipun anda tidak dapat lari daripada masalah badan berbau.  Kurangkan pengambilan makanan seperti bawang putih atau bawang merah kerana ia akan membuatkan badan anda menjadi lebih tengik!!.. 

Selain daripada mengawal pemakanan anda juga boleh menggunakan wangian yang lembut untuk mengembalikan kesegaran bau tubuh badan anda.

Kini pelbagai jenis wangian ada di pasaran tempatan. Ada yang murah dan ada juga yang mahal bergantung kepada kualiti jenis perfume. 

Sekiranya anda tidak mampu untuk membeli perfumes yang mahal, Anda boleh mencuba untuk menggunakan perfumes berkualiti dengan harga mampu milik.


Dengan Pisa Perfumes, anda tidak perlu runsing lagi mengenai masalah bau badan. Tips ini yaya berikan kepada anda yang betul betul inginkan mengembalikan keyakinan diri anda kembali. 

Pisa Perfumes hadir dalam pelbagai bentuk wangian. Ia adalah Inspired Perfumes yang di ilhamkan daripada perfumes jenama antarabangsa. Ia direka hanya untuk EDP (Aud De Perfumes) yang mempunyai ketahanan lebih lama hingga 8 jam setanding dengan original perfumes. Dan yang mustahak ia boleh untuk dibawa solat. 

Denga saiz yang sederhana memudahkan di bawa kemana mana sahaja dan pasti ia mampu untuk memberikan kesegaran kepada diri anda. Yaya sendiri adalah pengguna Pisa Perfumes. Produk wangian ini juga mula berkembang dan mempunyai kualiti yang sama dengan Dexandra Perfume.

Dengan harga promosi yang lebih murah hanya RM45/- pasti mampu untuk mengembalikan keyakinan diri anda untuk berhadapan dengan orang ramai. Untuk wanita bekerjaya, tiada lagi masalah untuk membawanya ke mana-mana sahaja. 

Penyebab kelima
Kurang motivasi dan keyakinan diri


Kurang keyakinan pada diri sendiri adalah antara isu terbesar yang harus anda tangani. Usah meletakkan diri anda terlalu rendah dan malu pada diri sendiri. Letakkan diri kita sebagai insan kamil yang sentiasa mempunyai harga diri dan nilai kepada agama, masyarakat dan negara. Carilah rakan rakan positif yang mampu untuk menyokong diri anda dalam tiap perkara ketika susah dan senang. Jauhkan diri daripada bercampur dengan golongan negative kerana ia akan menyebabkan anda terjerumus dalam masalah konflik diri yang serius.  

Yang penting mengadulah setiap masalah dan perkara kepada Allah kerana Dia lah yang lebih mengetahui tentang diri kita luar dan dalam. 

Moga perkongsian ini memberi manfaat ..

Opps.. 

P/s :  Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Pisa Perfumes boleh hubungi yaya melalui whatsapp 012 7049192. 


Blog yaya Updated at: 2:31 PTG

1 comments:

E-mail Newsletter

Dapatkan Info terkini Terus ke Inbox email Anda